söndag 20 september 2015

Hur mycket av lönen blev kvar i Augusti?

Vi hade en otroligt bra månad här hemma och slog nytt rekord med vår sparkvot. Det tidigare rekordet på 65,78% från november 2014 slogs ordentligt och vi passerade för första gången 70% då månadens sparkvot mot våra löner stannade på hela 70,01%.
Räknar vi mot den totala inkomsten dvs allt annat som kommit in under månaden som räntor, utdelningar, andra ersättningar m.m. stannar sparkvoten på 70,20%.

Inkomsterna och utgifterna ser ut som följer:
Framför allt så får man säga att det är utgifterna som är låga. Även lönerna är bra men nu på slutet har vi legat runt de siffrorna. Maten fortsätter att ligga högt och det är nog bara att acceptera att vi så länge det är bara jag och frun hemma så kommer det nog fortsätta. Vi har vant oss vi att köpa en en del produkter som är dyrare och när vi ändå inte har problem att få ihop ekonomin så har varken frun eller jag någon större motivation att göra något åt det.
Annars är det mest intressant att det är jag som står för klädkontot. Ett par nya löp/promenadskor och 3 nya T-shirts gjorde att jag stod för hela klädkontot vilket inte är särskilt vanligt. Handla kläder är inte någon favorit och hemma så går jag mest omkring i mina arbetströjor och ett par shorts.
Totala inkomsten för månaden stannade på 50 243 SEK och utgifterna stannade på 14 974 SEK vilket innebär att det blev 35 269 SEK över. I augusti så plockade vi inget från vårt sparkonto för renoveringar men nu i september så kommer en del sparpengar att plockas för att betala lite hantverkshjälp. Precis som tanken är så sparar vi undan pengar för att kunna använda för att renovera på till exempel huset, sen har vi tur att vi har så pass bra inkomster att även det som kommer in en normal månad brukar räcka för att betala även utgifterna som vi tänkt att använda våra sparpengar till.

lördag 19 september 2015

Nytt inköp

Tog in ett nytt bolag i portföljen igår. Det blev totalt 25 aktier i ABB som trillat ner i pris på slutet. Mitt inköpspris stannade på 150,1 SEK per aktie och om nu varande utdelning ligger kvar nästa år så ger det en direktavkastning på nästan 4,3%.
Förhoppningsvis så fortsätter bolaget ner i pris så jag kan köpa på mig lite mer aktier efterhand. Jag har även koll på andra svenska industribolag som Atlas Copco, Assa Abloy, SKF med flera, målet är att få in flera stora stabila svenska bolag i portföljen.

lördag 12 september 2015

Månadsrapport Augusti, 2015

Då har jag gjort en liten sammanfattning av augusti månad. Började stabilt men efter halva månaden så kom det en liten dipp. Men på slutet återhämtade sig portföljen men stannade ändå på -2,62% för augusti. Har varit en gäng svaga månader för portföljen på slutet precis som det varit för börsen.

Som jag skrev om i förra inlägget så gjordes det ett inköp i Handelsbanken A i början av månaden. Totalt 4 st till kursen 131,3 SEK.
I slutet av månaden så sålde jag av 500 st Amasten Holding till kursen 2,82 SEK och det var även en försäljning i Stendörren där 55 st aktier såldes till kursen 48,60 SEK.

Det kom också två stycken utdelningar under månaden:
50 st Kinder Morgan delade ut 176,51 SEK efter skatt.
220 st NorthWest Healtcare delade ut 80,83 SEK efter skatt.

Inga stora utdelningar men varje krona som kommer in är ett steg på vägen mot ett friare liv. I dags läget delar portföljen ut ca 10 000 SEK efter skatt per år och det är ett fint bidrag. Målet är att fortsätta att köpa på mig aktier och efterhand så kommer förhoppningsvis utdelningarna och öka.

fredag 11 september 2015

Inköp och Försäljningar

Har gjort lite inköp och försäljningar under augusti och september så här långt men nu finns det inte så mycket utrymme kvar för aktieköp.
I kronologisk ordning har följande utförts:
*3 augusti, inköp av 4 st Handelsbanken A till kursen 131,3 SEK.
Inköpets gjordes med utdelning som kom in under juli.

*25 augusti, sålde 500 st Amasten Holding till kursen 2,82 SEK.
Rensade ut ett litet innehav för att minska antalet bolag lite och ett innehav värt 1400 SEK som inte ger utdelning kändes inte så intressant. Blev en mycket liten vinst efter courtage.

*26 augusti, sålde 55 st Stendörren Fastigheter till kursen 48,60 SEK.
Ytterligare ett innehav som rensades bort som inte var värt särskilt mycket och inte gav utdelning. Tycker dock bolaget är intressant så jag kanske återkommer i framtiden. Även denna försäljning realiserade en mycket liten vinst.

*8 september, inköp av 18 st Omega Healtcare till kursen 32,50 USD.
Läst en del om bolaget hos bland annat Dividend Mantra. Efter lite övervägande fram och tillbaka så valde jag att ta en liten position. Verkar i mina ögon på en intressant marknad.

*11 september, inköp av 36 st Handelsbanken A till kursen 127 SEK.
Handelsbanken är i mina ögon en stabil banks som jag gärna ser som ett grundinnehav i min portfölj. Känns som jag fått en bra början till en position här nu och hoppas på en lägre kurs att köpa in mig på i framtiden. Äger ju även en del genom mitt innehav i Industrivärden

*11 september, inköp 24 Kinder Morgan Inc till kursen 29,92 USD.
Ökade mitt innehav i KMI till i mina ögon en attraktiv kurs med fin utdelning och förhoppningsvis en växande utdelining också. Äger sedan tidigare 50 st i min ISK men detta köpet gjordes i min KF.

Det var den korta sammanfattningen av mina inköp de senaste två månaderna. I framtiden så är tanken att det ska komma ett inlägg med en liten längre kommentar vid varje försäljning och inköp. Ska också se om jag kan fixa till en ny portföljsammanfattning när månadsrapporterna är klara.