lördag 29 september 2012

Veckans utveckling och Index funderingar

Händer inte så mycket med mitt sparande och jag har inte haft tid att kolla så mycket på börsen denna vecka heller som jag hade velat. Tyvärr så innebär det att jag inte har något speciellt att skriva om heller. Det enda som har hänt är att jag fört över lite mer pengar till Avanza så jag har lite kapital där när jag hittar något jag tycker är prisvärt.

Har tittat lite kort på den amerikanska börsen då jag velat sprida mitt innehav men tycker att de alla bolag som jag är dags läget är intresserad av där ser väldigt dyra ut. Har därför släppt det lite för tillfället och börjat fokusera på aktier i Norden igen som jag har på min bevakningslista. Jag hoppas att jag kan hitta något där kanske som kan vara intressant och prisvärt så jag kan utöka min portfölj med ytterligare något intressant stabilt bolag.

Under veckan har det gått en del upp och ner i portföljen och veckans resultat blev att portföljvärdet backade med 0,70%. Samtidigt backade OMX Stockholm PI med 2,09%.
Vilket index bör man jämföra sig med? Om man är inne på Avanza så finns OMX Stockholm PI och OMX Stockholm 30 vilket av dess bör man använda anser ni att man bör använda?

Själv har jag just nu valt att använda mig av "PI" då som jag tolkar det i alla fall väger in hela börsens utveckling medan OMX Stockholm 30 endast väger in de 30 mest omsatta aktierna.

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Jäg jämföra oftast med den bedare index, PI eftersom man jämföra sitt aktie köp med om man hade köpt en billig och enkel index fond typ Avanza Zero som är bred. Däremot jag har fonder och aktier som är inriktad till stora svenska bolag, då är OMX30 också relevant.

  Jag kan ha fel, men tycker inte det är relevant med internationell diversificering. Börserna är global nu och beter sig likadana. Som du säger är de dyra nu när alla i världen och flyttat till de stora och säkre aktier. Svenska aktier ligger bra till med PE, utdelningen och nästan ingen skatt jämfört med USA och andra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har jag ungefär samma åsikt som dig angående vilket index jag ska använda..

   I framtiden vill jag sprida mina innehav, för det tror jag är bäst på långsikt. Men jag tänker inte göra det för sakens skull utan det får bli när jag hittar bolag i andra länder som jag anser vara attraktiva med ett attraktivt pris.

   Radera
  2. Precis. Det är tillräckligt svårt att hitta rätt bolag till rätt och om man hitta det spelar det ingen roll vilket land det befinner sig i.

   Radera
 2. Vet du att bakgrund bilden gör din sida svårläst? Kanske gör mitten panelen hel färgad i stället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig funderat på det :)
   Provade med att göra bakgrunden till inläggen vit.. Blir det bättre??

   Radera