söndag 16 november 2014

Byte av fönster

Redan i maj så påbörjades fönsterbytet hemma hos oss. Tyvärr har det dragit ut på tiden framför allt på grund av en plåtslagare som strulat och inte gjort klart sitt jobb. Men han behöver inte oroa sig för mer jobb från mig varken när det gäller privat eller i arbetet.
Men nu till slut har fakturan dykt upp för snickaren och plåtslagaren så då tänkte jag göra en liten sammanställning över vad det kostade. Kanske kan det hjälpa någon som är ute efter att få en uppfattning om vad det skulle kunna kosta att göra det på sitt eget hus.

Om huset:
Ligger i en småstad med ca 15 000 invånare och relativt nära en lite större stad
Huset är byggt under 1960-talet
Stommen är av lättbetong som är täckt med fasadtegel.
En av de tre gavlarna är dock putsad.

Det ställde till det lite att det var ett betonghus klätt med fasadtegel då fönsterna ska fästas i luftspalten mellan betongen och teglet. Det innebär att snickarna fick bygga lite ramar i vägarna för att kunna fästa allt ordentligt och självklart tog allt lite längre tid då och kostade lite mer pengar.

Fönsterna köpte vi själva från den lokala bygghandlaren och sen anlitade vi själva en snickare och snickaren anlitade i sin tur en plåtslagare som varken han eller jag kommer anlita igen. Fönsterna var vita aluminium beklädda träfönster från en relativt stor tillverkare med produktion i närområdet.

Totalt byte vi 14 fönster och 2 altandörrar. Storlekarna var som följer:
14*13 - 5 stycken
14*10 - 1 styck
18*13 - 1 styck
8*10 (råglas) - 2 stycken
10*7 - 1 styck
9*16 (fasta) - 4 stycken
8 av fönsterna var försedda med fönsterventiler.
2 stycken dörrar 8*21 (som livar med fönsterna som är 13 höga)

Totalt pris för fönster och dörrar var: 80 913 SEK inklusive hem leverans. I priset ingår också två nya låscylindrar till dörrarna.

Priset för monteringen slutade på 47 905 SEK. Uppdelat som följer:
Arbete snickare: 33 688 SEK (efter rotavdrag)
Material snickare: 7260 SEK (inkl resor)
Arbete plåtslagare: 5 241 SEK (efter rotavdrag)
Material plåtslagare: 1718 SEK
(summorna är avrundade till hela kronor)

Detta ger oss ett slutpris för hela jobbet på: 128 818 SEK


Jobbet utfördes på löpande räkning av den anledningen att ingen av de snickarna vi ville anlita ville ge ett fast pris då det var svårt att uppskatta arbetet runt om. Förutom strulet med hur man skulle fästa det så har vi putsade smygar på insidan som gav en hel del extra jobb. Som tur väl är så känner vi snickaren vi valde mycket väl och kände att vi kunde lita på att han inte skulle ta betalt för mer än det arbete som han lagt ner. Och med tanke på resultatet som är helt perfekt ångra vi oss inte en sekund även om jag är helt övertygad om att man kunnat hitta en snickare som kastat dit det fortare och billigare men du hade aldrig fått den finishen.

Så nu är taket fixat och fönsterna gjorda. Totalt har dessa två jobb kostat oss 218 818 SEK. Med tanke på att huset köptes för 1 050 000 SEK så är det ganska stora investeringar som gjorts. Utöver det så har det renoverat en hel del annat invändigt också. För tillfället pågår renoveringen av det stora vardagsrummet. Rummet är ca 40 kvadrat meter och det är byte av innertak, tapeter och lite annat smått som ska fixas. Känner mig ganska trött på att slippa och pilla nu, känns som vägarna bara blir större och större. Men snart är det dags att tapetsera och det nya innertaket kom på plats under förra helgen.

2 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig. Vi håller på att titta på hus och det är förstås väldigt intressant att få en inblick i vad olika typer av renoveringar kan tänkas kosta. Önskar att vi också kunde hitta ett hus för 1 miljon(!) men det är omöjligt där vi bor.

  Det är slitsamt och påfrestande med större renoveringar men håll ut. Det är trots allt bara en kort period jämfört med hur länge ni får njuta av resultatet sedan. :)

  Lycka till!

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har missat din kommentar..
   Vi valde att flytta några mil från den större staden då vi ansåg att det var betydligt mycket mer prisvärt med hus lite utanför trots pendlingen. Men även om vi köpte där vi tänkt från början så hade det nog ändå stannat på "bara" två miljoner vilket inte är särskilt mycket när man kollar i de större städerna.

   Anledningen till att jag delar med mig är att jag saknade lite av den typen av info när jag letade själv för att kunna göra en liten gissning på vad saker och ting ska kosta. Förhoppningsvis är det några som kan få lite hjälpa av mina inlägg.

   Nu är renoveringen nästan klar väntar på mina taklister som inte kommit än och sen ska golvlisterna sättas upp men de är redan klara för montering. Efter det ska jag bara njuta med frun :)

   Radera