onsdag 11 november 2015

Amortering huslån - ny Skuld & Räntekvot

Vi var på ett besök hos banken då vi efter mycket övervägande kände att vi ville extra amortera lite. Som jag skrivit innan har vi lång bindningstid på våra lån och helt utan amortering. En läsare tipsade i våras tror jag det var att man på Swedbank kunde amortera 20% om året ändå utan att det utgick någon ersättning.

Vi har diskuterat det fram och tillbaka och i takt med att bufferten har växt alldeles för stor så insåg vi att det var dags att göra något. Vi skjuter in en del pengar på börsen men vi tar det i våran takt. Vi sparar till renoveringar hemma, närmast till hands är köket efter årsskiftet. Men efter mycket pratande var vi överens om att vi har mer än tillräckligt med pengar för att både betala kök, eventuellt öka vår insättning på börsen om läge uppstår, även en bra buffert om något händer och det fanns en rejäl slant över.

Vi sa att vi skulle betala av 25 000 SEK till och börja med. På våra lån på 787 500 SEK skulle det innebära ungefär en amortering på 3,2% för 2015. En bra start och framför allt skönt att amortera. Men möte med banken blev inte av och det gick 2 eller kanske till och med 3 månader till och vi fortsatte att få pengar över.
Vi bestämde oss för att lägga in max 50 000. Mötet bokades in och vi tog ledigt hela dagen för att hinna titta på kök och annat också. Kvällen innan drog diskussionen igång igen och ribban höjdes ytterligare. Vi kanske skulle ta lite till när vi ändå är igång... Till slut sitter vi hos bankmannen, en riktigt trevlig en också som inte försökt sälja på oss en massa lustiga produkter som vi inte vill ha utan en genomgång av ekonomin och inte ens ett i ifrågasättande när jag satt att vi använder oss av Avanza.
I vilket fall som så slutade det med ytterligare en dubbling. Det blev 100 000 som åkte in som amortering på lånet och nu är vi ner på 687 500. Nu är vi i alla fall båda nöjda, tyvärr så har diskussionen om hur mycket vi ska amortera nästa år redan kommit upp, känns som det kan bli en ganska segdragen tillställning. Under 2015 kan vi sammanfatta en amortering på ca 12,7% på lånen.

Detta påverkar självklart vår skuld och räntekvot. Detta är räknat mot vår grundlöner som vanligt utan några som helst tillägg. Tidigare siffran är inom parantes:

Skuldkvot: 136,3% (156,13%)
Räntekvot: 4,72% (5,42%)
Räntekvot (efter ränteavdrag): 3,30% (3,79%)

Känns verkligen som det är på väg åt rätt håll, förhoppningsvis kommer staten till slut till insikt och tar bort ränteavdraget och istället minskar kapitalbeskattningen så blir jag riktigt nöjd. Men känslan av att närma sig skuldfrihet är något som verkligen få mig att må bra.

2 kommentarer:

 1. Har du dina aktier i en ISK? Tänk då på att räntan är fullt avdragsgill mot isk skatten. Det är alltså gratis att låna pengar.
  Var själv skuldfri vid 40 års ålder men gick efter ett par år till banken och lånade några hundratusen gratis och satte dem på ett konto med 3% ränta.

  En oerhört skön känsla att vara skuldfri men det är smartare att ha lite lån så länge det är avdragsgillt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aktier i både KF och ISK samt depå.
   Ska det vara gratis gäller det att man inte bundit ränta, vi har över 3% samt att våra aktie innehav än så länge inte är i närheten av så stora att ge någon märkbar skatt att kvitta.
   I framtiden kanske det kommer att vara annorlunda men det får tiden utvisa.

   Radera