söndag 16 september 2012

Analys av Bilia

Har gjort en uppdaterad analys av Bilia då jag känner att jag vill fräscha upp min bild av bolaget inför den intressanta rapporten som kommer i oktober. Jag har använt mig av årsredovisningen för 2011 och Q2-rapporten för 2012. (Utförd 20120916)
Om bolaget:
1967 bildade AB Volvo ett bolag vid namn Volvator som skulle hjälpa och samordna återförsäljarna. Under 60-talet expanderade man i Sverige och under 70 och 80-talet tog man sig in i både Danmark och Tyskland. 1984 börsnoterades bolaget som i samband med detta bytte namn till Catena. 1997 fick bolaget namnet Bilia.
2003 koncentrerades Bilias verksamhet till personbilar då AB Volvo köpte ut försäljningen av entreprenadmaskiner och lastbilar.
2006 kom nästa stora förändring då fastighetsbeståndet samlades i ett nytt bolag med det gamla namnet Catena, bolaget delades sedan ut till aktieägarna i Bilia och noterades på Stockholmsbörsen.

Bilia är idag verksamt i 3 länder, Sverige, Norge och Danmark. Man är Nordens största bilkedja med totalt 96 anläggningar i dessa tre länder. På samtliga dessa tre marknader erbjuder Bilia försäljning av bilar, finansiering, service samt försäljning av tillbehör och reservdelar.

I Sverige är Bilia auktoriserad återförsäljare av Ford, Renault, Hyundai, Dacia och inte minst för Volvo. Man har också försäljning av drivmedel samt en sajt vid namn netbil.se som är en auktionssajt för begagnade bilar.

Mina krav:
1. Stabilt företag med tillräcklig storlek. Resultat: Ja
Grunden till bolaget är Volvator som bildades 1967. Namnet Bilia togs 1997 och noteringen skedde på börsen 1984 under namnet Catena. Aktien finns på Mid Cap Norden.

2. Tillräcklig storlek på sin marknad. Resultat Nja
Min uppfattning är att Bilia är en relativt stark aktör på sin marknad. Dock är det svårt att bedöma hur stor marknadsandel bolaget har. Eftersom jag har svårt att bedöma hur stor marknadsandel bolaget har i dagsläget väljer jag att vara försiktig och sänka betyget till ett Nja.
På deras hemsida kan man i alla fall läsa att de är Nordens största bilkedja med totalt 96 anläggningar i tre länder.

3. Stabil vinst och intjäningstillväxt. Nja
Vinsterna är väldigt skiftande och det blev en förlust under 2008. Efter två starka år 2010 och 2011 ser det betydligt mycket tyngre ut efter första halvåret 2012. Intjäningstillväxten om man tar ett snitt ser helt okej ut.

4. Stabilt ROE. Ja
Trots förlusten 2008 visar ROE 10% vilket är helt okej. Det beror framför allt på de två starka åren 2010 och 2011.

5. Är ej beroende av yttre faktorer eller nya produkter. Nej
Bilia är tyvärr extremt beroende av ekonomin i stort och så fort den blir sämre får Bilia det tuffare. När ekonomin blir svagare och mer osäker köper folk inte nya bilar och de väntar så länge de kan med att utföra service och reparationer på sina bilar. Detta har märkts väldigt kraftigt under första halvan av 2012 när kunderna hållit hårdare i sina pengar.

6. Stabil utdelning. Nej
Ingen utdelning under 2008 och man kan nog räkna med en relativt kraftig sänkning av utdelningen för 2012 med tanke på det sjunkande resultatet.

7. P/E. Ja
Jag har räknat på en kurs på 86 SEK och en vinst totalt för 2012 på 6 SEK vilket ger ett P/E på strax över 14. Vinsten för första halvåret var 3,40 SEK jag väljer att räkna försiktigt med att vinsten för andra halvåret stannar på 2,60 SEK. I rapporten för första halvåret talade man om att servicebokningarna för juni och juli börjat se bättre ut så det är mycket möjligt att jag räknar alldeles för defensivt här.

8. Soliditet/Skuldsättning. Nja
5 års snittet stannade på strax under 29%. Svagare soliditet under 2007-2008 däremot så ligger de senaste tre åren dvs 2009-2011 på över 30%.

9. Bra ägarbild. Ja
Den är helt okej. Öresund äger lite mer än 18% av aktierna, i Öresund är Mats Qviberg storägare och han är själv även näst största ägare i Bilia med knappa 7%.

10. Trovärdig företagsledning. Ja
VD Per Avander kan jag inte hitta något speciellt om förutom att han så sent som i augusti köpte 1500 aktier i Bilia. Mats Qviberg är storägare i bolaget men han har som många säkert vet varit inblandad i HQ-affärerna. Jag har dålig koll på HQ-affärerna och det kanske borde dra ner trovärdigheten en del men jag väljer att sätta ett Ja här.


Resultat: 5 Ja, 3 Nja, 2 Nej = 13 poäng

Slutsats:
Med tanke på resultatet så borde inte Bilia finnas i min portfölj men som jag tidigare har skrivit så kommer jag sitta lugnt i båten och se vad som händer. Jag tror på Bilia på längre sikt men vid varje rapport och annan större händelse så kommer jag att utvärdera mitt innehav i bolaget för att se om jag ska göra någon förändring.

Bilia lider självklart av den svaga ekonomin i stort. Men när ekonomin vänder brukar det också vända för Bilia. Bilia har klarat av att vänta ut kriser som 2008 och komma tillbaka och leverera mycket fina resultat och även utdelningar. När det säljs mindre bilar blir också bilparken äldre och då gäller det att Bilia kan expandera och ta in pengarna de tappar på nybilsförsäljningen på service och reparationer, framför allt service delen har varit för dålig så här långt och jag hoppas verkligen att det är som de säger i rapporten att det har börjat se bättre ut under juni och juli.

Skulle gärna få lite input på hur andra ser på bolagets framtid och framför allt på hur andra aktieägare ser på sina innehav i Bilia, så skriv gärna en kommentar om detta.

6 kommentarer:

  1. Citatet "En bankir håller korten nära kroppen" säger allt för mig - håller mig borta från Qviberg för han gör allt för att bluffa.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag måste hålla med anonym ovan om Qviberg. Efter det jag läst kring HQ-affären är han en urusel ledare och låg bakom en hel del usla beslut som drog ner HQ till helvetet.

    Det jag inte gillar med Bilia är deras låga rörelsemarginal och soliditet vilket gör att om vi får en djupare svacka så kan de få svårt att klara betalningarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym--> Din kommentar fick mig så nyfiken att jag vara tvungen att läsa på vad HQ-affären handlar om och jag förstår helt klar var du menar, det jag har läst hittills som kanske inte stämmer till 100% så verkar det ha varit en hel del väldigt tveksamma beslut från mannen som nämnts.

      Conny--> Jag kan hålla med dig om att siffrorna är svaga på vissa punkter men samtidigt så klarade de krisen 2008 på ett helt okej sätt. Men som du säger så skulle det bli tufft vi en riktigt långdragen kris.

      Radera
  3. Min uppfattning är att Bilia, av många anledningar, inte är något kvalitetsbolag och således inte skall innehas långsiktigt.

    Som value play lämpar sig dock Bilia ganska bra, bland anant på grund av bolagets cykliska karaktär. Jag och Finanstankar pratade lite Bilia-värdering för 1½ månad sedan. För den som är intresserad bifogar jag länk nedan: http://finanstankar.blogspot.se/2012/08/stiltje.html.

    SvaraRadera
  4. Jag köpte lite Bilia aktier för runt 82kr och det har varit ganska stabil sen dess. Jag tänker lite som du tänkte att någon gång komma ekonomi och bil köpande i gång igen och om man ska köpa lågt och sälja vid uppgång, det är väl låg punkten nu.

    Bilar kommer alltid att finnas på gatorna och Bilia är ju störst på marknaden.

    SvaraRadera