fredag 26 juli 2013

Semester och Spiltan Räntefond

Har börjat min semester nu och känner att jag inte orkar fortsätta leta efter något bolag att investera i just nu. Har tittat på flera stycken de senaste dagarna men kan inte bestämma mig. Så nu struntar jag i det och tar nya tag om några veckor när jag vilat upp mig igen.

De likviderna som jag hade i min ISK har under tiden investerats i Spiltan Räntefond. Vad jag förstår så är det ingen kostnad att köpa och sälja så likväl som har de liggandes så kan jag dem där och få en avkastning på ca 2,5% (om resten av året fortsätter som nu) minus en avgift på 0,10%. Betydligt mycket högre avkastning än att ha pengarna bara liggande i alla fall. Visst blir det låst några dagar när man vill sälja innan pengarna dyker upp på kontot men skulle det nu vara ett sånt tillfälle då man bara måste investera omgående så får man väl låna lite på buffert kontot...

Bloggandet kommer nog fortsätta som vanligt intensivt i perioder när jag har mycket funderingar och lite längre uppehåll när jag är trött på det :)

Vad tycker ni? Är det en bra idé att sätta in pengarna på Spiltan Räntefond? Eller har jag gjort bort mig igen?

4 kommentarer:

 1. Blir väl inte mycket att behålla av pengarna eftersom skatten på ISKn äter en del. Har inga konkreta räkneexempel på det såhär på rak arm, men kan vara värt att räkna på? Men utan att investera pengarna blir det ju förlust oavsett så ;).

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengarna låg ju redan i ISKn så skatten förmodar jag att jag fått betala oavsett..
   I Teorin så blir det väl 2,5%(ränta)-0,10%(avgift)-0,50%(skatt)=1,95%
   Eller tänker jag helt fel? Det där med skatter och avgifter är inte min starka sida...

   Radera
 2. Du kanske vill titta på mitt ISK inlägg med ett färsk exempel. Hur kom du fram till 0,5% skatt?
  Kom i håg att ISK konto har ränta. 0,5% tror jag det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avrundade uppåt... 30% av statslåneräntan som för detta år var på 1,49%. (så den korrekta siffran blir väl ungefär 0,45%)

   För nåt år sedan när jag kollade Avanza så har jag för mig att deras ränta för likvider på ISK var 0,00%. Men hittar inget om det nu när jag söker. Swedbank hittade jag nu och deras ränta på likvida medel i ISK var 0,10%.

   Radera