söndag 22 mars 2015

Hur mycket av lönen blev kvar i Februari?

Hade missat att skriva klart och publicera detta inlägget men nu till slut så är det gjort.
Årets andra månad är passerad sedan länge. Men vi fortsätter på den inslagna vägen med och jobbar för att hålla kostnaderna ner. Tanken är att fylla på sparkontot så vi kan dra igång med lite större renoveringar i höst eller nästa vår.
Som ni ser har resultatet för januari "sjunkit" men det berodde på att jag råkat klanta mig i excel så att huslånet inte kom med. Men nu är allt fixat och februari ska i alla fall stämma. Denna månaden klarade vi av att stoppa undan 64,72% av våra löner. Det märks att det lugnat ner sig framför allt med renoveringarna hemma som drog mycket pengar under hösten.
Som sagt gick mindre än 40% av inkomsten för att täcka utgifter och det fördelade sig som ovan. Allt utom transport låg på en bra nivå. Transport ska man egentligen inte klaga på heller, vi hade låg utgifter på bensin och det enda som gjorde att den kategorin stack ut var att försäkringen skulle betalas vilket vi valde att göra för hela året på en gång. 
Jag har under ett tag funderat på om det skulle vara möjligt för oss att klara oss utan bil för att minska kostnaderna och det skulle nog gå. Men det skulle inte spara oss några pengar och framför allt skulle det kosta en massa tid. I pengar skulle det möjligen löna sig om vi bara satt hemma när vi inte jobbar men nu är det så att vi inte bor i någon storstad vilket innebär att ska man någonstans på kvällar eller helger så är det inte ens någon idé att försöka åka kollektivt det finns helt enkelt inga turer.
Tidsmässigt hade det också varit helt galet, för mig hade det inte påverkat men frun hade fått lägga någonstans mellan 3 och 4 timmar på att resa till och från jobbet men alla byten och all väntetid. Det kan jämföras mot dagens 40-50 minuter. Nu har jag svamlat klart om bilen, tyvärr så är det bara att acceptera att försöka åka kommunalt när man inte bor i storstaden är inte det lättaste.

7 kommentarer:

 1. Du har säkert besvarat den här frågan i tidigare inlägg. Men, menar du att ni i hushållet sparar ca 65% av era netto-löner från Februari månad? Så om ni har en gemensam nettoinkomst på 40.000 kr så sparar ni nästan 25900 kr?

  Om så är fallet så, 1) oerhört imponerat, och 2) jag tar gärna tips på HUR ni rent praktiskt får det att gå ihop.

  Mvh,
  Geeken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så. Förra året fick vi in i snitt ungefär 45 000 SEK och sparade lite mer än 18 000 SEK i månaden. Så februari var en riktigt bra månad.

   Hur vi gör..
   Bra fråga många skulle nog säga att vi snålar men själva tycker vi inte att vi gör det utan lever det livet vi vill.
   Men visst tänker man på att köra så lite bil som möjligt, laga mat hemma och så vidare men det som påverkar mest är väl att vi inte har några barn än, vi har köpt hus i en mindre ort vilket inte göra att man behöver skuld sätta sig för livet samtidigt som driftskostnaderna är låga.
   Om man räknar bort renoveringarna så kostar oss huset ungefär 5500 SEK totalt inklusive alla kostnader för VA, el, larm, internet, räntor, tv-licens allting utom fastighetsavgiften är inräknat där. Vilket i alla fall jag tycker är väldigt lågt. I gengäld så pendlar frun vilket ökar våra kostnader för transport med kanske 1500 i månaden.

   Sen har vi kanske inte så mycket "nöjen". Frun rider 1 gång i veckan och dansar lite då och då.
   Mina nöjen sträcker sig till att renovera, ta en runda i skogen, laga mat.
   Så självklart är det skillnad mot många som har som nöje att äta något gott på stan eller ta en pubrunda.
   Några direkta tips har jag väl inte annars. Förutom då att det finns många grejer man kan göra som inte kostar pengar, typ plocka svamp och bör m.m.

   Radera
  2. Ska kanske tillägga att har man utgifter på 27 000 i månaden och bara är två personer så ska man ju utan problem kunna kapa en hel del till i mina ögon.
   Men samtidigt kan man dra bort ca 5-6 tusen som kommer från kostnader för vårt bröllop, renoveringar samt utgifter för möbler som man utan problem kan kapa av om man vill. Sen äter jag mat ute de flesta dagarna så där finns ju också en hel del att spara in på.
   Tyvärr är jag väl lite för intresserad av att se över utgifterna i bland så det är väl tur att frun är sparsam av naturen också :)

   Radera
  3. Tack för utförligt svar!

   Jag tar inom kort min masterexamen och undersöker därför möjligheterna att spara pengar på bästa sätt. Jag är dock, precis som du nämner, rädd att behöva skuldsätta sig rejält eftersom att huspriserna på västkusten (Varberg) inte alls är roliga (3.5+ miljoner för ett hus i orten). Försöker därför läsa på och lära mig mer om att placera pengar i fonder och aktier.

   Läser för tillfället "F the Wallstreet" av Joe Ponzio, så har du några fler rekommendationer på hur man bäst startar så tar jag tacksamt emot.

   Må väl!

   /Betim

   Radera
 2. Ny följare här. Kan cykel, eventuellt med El-assistans, vara ett alternativ? Själv har jag cykelpendlat (utan elass) totalt 4mil/dag i två års tid. Fungerade bra även om jag kanske tog bussen 2-3 dagar per vecka under de två värsta månaderna. Då tjänade jag inte längre i tid på att cykla med det föret. Detta var i Gävletrakten. Idag bor jag i Västerås med 1km till jobbet och med lastvagn till cykeln är bilbehovet ytterst litet.

  SvaraRadera