måndag 9 mars 2015

Uppdatering av portföljen

Som jag skrev om igår så kommer det här en liten uppdatering av hur portföljen ser ut för tillfället. Det har hänt en del sen senast. Vissa bolag har gått mycket bra och sen gick ju Vardia på en rejäl mina i början av månaden och även Kvaerner och Bonheur har haft det fortsatt tungt.
Som ni ser är fördelningen inte alls som jag skulle vilja. Jag har länge skrivit om att jag vill minska Protectors del i portföljen genom att göra inköp i andra bolag. Tyvärr så går det inte så bra, trots en hel del insättningar i portföljen så har Protectors andel istället ökat tack vare att bolagets aktiekurs fortsatt att rusa. Helst skulle jag inte vilja att något bolag hade en större andel än 15% av portföljen av den enda orsaken att jag vill sprida mina risker. Får helt enkel fundera på om jag ska hyvla lite på bolaget och investera i annat eller om jag ska fortsätta med min taktik och investera i andra bolag för att få ner andelen Protector i portföljen.

När man tittar på portföljens uppdelning mot olika valutor ser man att den är väldigt ung mot NOK, självklart spelar Protector en stor roll där också.

Försökte också göra en liten uppdelning över vilka branscher som portföljen är investerad i för att få en liten överblick.
Och precis som vanligt så gör det stora innehavet i Protector att försäkring står för en stor del av portföljen hjälpt av innehavet i Vardia.

Så ser portföljen i dags läget. Men med tanke på hur det gick får många när Vardia rasar så måste jag nog börja fundera på hur jag ska göra då man aldrig vet vad som händer och det hade inte varit skoj om något liknande hade hänt i Protector.

6 kommentarer:

 1. med tanke på Vardia, är det inte dax o dra ner protector innehavet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart så överväger jag det starkt.
   Verkar ju inte som det spelar någon roll hur mycket jag investerar i andra bolag för att få ner andelen om bolaget ska envisas med att stiga hela tiden.

   Radera
 2. Tänk klart tänk rätt.14 mars 2015 20:53

  Varför blanda ihop Vardia med Protector..? Vardia ett förlustbolag som har dribblat med bokföringen medan Protector är ett lönsamt välskött företag. Så varför ens fundera på att ta ner blomman ta bort ogräs som Vardia i portföljen istället... och fortsätt på den inslagna vägen att låta utdelningar och annat gå till nya investeringar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker inte jag blandar ihop bolagen vet inte riktigt vad du menar. Alltid tufft när ett bolag man tror på går ner.
   Men ligger man på 40% portföljfördelning i 1 bolag så blir smällen oerhört tung om det kommer fram några bekymmer vilket det i mina ögon kan göra i alla bolag.
   Ångra mig i efterhand att jag la en så % stor andel i Vardia som till stor del var ett förhoppningsbolag vilket också får mig att vilja se över min portföljfördelning.

   Radera
 3. Curt G. Östlund19 mars 2015 08:14

  Vardia skjuter på årsrapporten och Q1:an... ärligt talat det här är inget aktie jag vill ta i med tång ens nu med bokföringstveksamheter och med en stor utspädande emission runt hörnet....

  http://www.newsweb.no/newsweb/search.do?messageId=373734

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullt medveten om det.
   Men det är lätt att säga nu i efterhand. Hade bokföringen godkänts som tidigare år och det hade kommit information om att bolaget börjat gå med "vinst" så hade det varit ett helt annat läge nu.
   Tyvärr så satte revisorn inte ner foten tidigare men det är inte mycket man kan göra åt nu. Jag tänker som sagt vänta ut informationen om emissionen och se vad som händer. Med lite tur kan det bli lite förändringar i ledningen också.

   Radera