tisdag 5 juli 2016

Fruns fonder

Frun har haft fonder hos Swedbank sedan hon var liten. Pengar som äldre släktingar och föräldrar sparat undan för att kunna användas till körkort, studier eller kanske boende. Några tusenlappar plockade hon ut när vi köpte huset. Men trots att vi pratat om högavgifter osv så kom hon/vi aldrig tillskott med att sälja av fonderna och flytta över pengarna till ett ISK och köpa aktier.

Men nu nyligen bestämde hon sig och fonderna såldes av (Kapitalinvest, Allemansfonden mfl.).
Totalt var det lite över 70 000 SEK som flyttades över till Avanza och ett nytt ISK så hon kan hålla reda på just dessa pengar. Hon är lite emotionellt bunden till pengarna vilket jag förstår då tyvärr många som bidragit inte finns med oss längre.

Målet är att skapa en portfölj med en en stabil grund av stora stabila svenska bolag som kompletteras med mindre bolag och eventuellt någon indexfond som ger exponering mot typ USA eller någon nordisk marknad. Tanken är att pengarna ska få ligga här i lugn och ro och eventuellt användas till exempel när man går i pension (dvs om minst 40 år om man lyssnar på staten). Vi har suttit tillsammans och valt ut bolag och vissa har hon ratat och andra har hon valt helt själv. Just nu har vi investerat ca 39 000 SEK och det ligger en hel del köp ut på lång tid och vi får se om det trillar in något men annars kommer det köpas lite efter hand.

Just nu ser portföljen ut som följer.
Vi har pratat om att komplettera med till exempel NCC men inte kommit till skott än.
Vi får se hur detta slutar men nu har vi börjat och på långsikt hoppas och tror vi att detta ska ge en bättre avkastning än fonder på Swedbank.

Ännu så länge är detta konto inte med i vår sammanställning men från årsskiftet tänkte jag få med det också men orkar inte böka med det nu. I vilket fall som så har vi fått en bra start då vi ligger ca 3% plus trots en skakig börs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar