lördag 9 juli 2016

Veckans händelser

Har blivit en hel del transaktioner denna veckan. Dels har det köps och sålts lite i den vanliga portföljen, men sen har vi startat en ny också. Tanken tidigare har varit att extra amortera en del på lånen precis som vi tidigare år har gjort (har amorteringsfritt).
Men det mesta tyder ju på att räntorna kommer att vara låga en lång tid framåt. Därför öppnade vi en ISK då vi bara tänker satsa på preffar och högavkastande aktier istället. Det rör sig inte om några enorma summor men förhoppningsvis ger det bättre avkastning än att betala av på lånen. Tanken var att betala av någonstans mellan 50 000 och 100 000 på lånen till hösten, men riktigt så tuffa var vi inte nu utan vi satte in 10 000 på det nya konto och börjar med det.
I den vanliga portföljen har följande skett:


Även om det är tuff konkurrensen och det inte har gått helt enligt planen så tycker jag aktien har straffars lite väl hårt och jag tror att Betsson har goda möjligheter att fortsätta tjäna bra med pengar som de kan dela ut till oss aktieägare. Efter vinstvarningen tyckte jag priset på aktien gick från dyrt till intressant även om det inte känns superbilligt. Men nu får det bli att invänta nästa rapport och hoppas att EM har mildrat vinstfallet och bolaget överraskar lite. Kommer också ett OS till hösten som blir intressant.
*5 juli köpte vi 150 aktier till kursen 65 SEK. (Totalt 9 774 SEK inkl courtage)


Sålde hela innehavet i HCP. Känns osäkert när de planerar att särnotera sina fastigheter med sin största hyresgäst som har ekonomiska problem om jag förstått allt rätt. Tyckte helt enkelt det fanns andra mer intressanta bolag att flytta över pengarna till så länge. Beroende på hur allt utvecklas så är det inte omöjligt att jag snart sitter på HCP i portföljen igen inom kort.
*5 juli sålde vi 35 aktier till kursen 35,48 USD. (Totalt 10 568 SEK efter avdrag för courtage)


Med lite av pengarna från HCP ökade jag på mitt innehav i OHI. Har väl inget speciellt att säga om det.
*5 juli köpte vi 20 aktier till kursen 34,13 USD. (Totalt 5 838 SEK inkl courtage)


Resten av pengarna från HCP gick till att öka på mitt lilla innehav i NorthWest Healtcare.
*5 juli köpte vi 75 aktier till kursen 10,26 CAD. (Totalt 5 081 SEK inkl courtage)

Det var de ändringarna som gjordes i den vanliga portföljen. Här under kommer det en snabb sammanfattning av de första små inköpen i den nya portföljen.
*6 juli köpte vi 1 aktier i SAS Pref till kursen 538 SEK. (Totalt 539 SEK inkl courtage)
*6 juli köpte vi 2 aktier i Akelius Pref till kursen 302 SEK. (Totalt 606 SEK inkl courtage)
*6 juli köpte vi 5 aktier i Tobin Pref till kursen 110,75 SEK. (Totalt 555 SEK inkl courtage)
*6 juli köpte vi 2 aktier i Hökullen Pref till kursen 327,5 SEK. (Totalt 657 SEK inkl courtage)
*6 juli köpte vi 2 aktier i Heimstaden Pref till kursen 274,5 SEK. (Totalt 550 SEK inkl courtage)
*7 juli köpte vi 35 aktier i G4S till kursen 15,27 DKK. (Totalt 686 SEK inkl courtage)
Som ni ser har vi köpt för lite mer än 1/3 av insättningen och vi kommer fortsätta att köpa lite efterhand. Efter att ha läst på lite mer så blev osäker på om Högkullen verkligen var något vi vill äga känns som väldigt högrisk på en medioker direktavkastning. Ska forska lite mer i det under helgen om jag hinner, kanske blir så att jag flyttar över det till något annat mer stabilt bolag.

6 kommentarer:

 1. Varför så många skvättar i preffar? Varför inte bara en fond med företagsobligationer om du ska avkasta bättre än bolånet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken är att göra en portfölj jag är nöjd med X antal aktier och sen fylla på efterhand. Föredrar att sprida riskerna mellan flera bolag. Men visst köpt bara SAS och FerroNordic hade ju gett bättre direktavkastning.
   Nu är varken fonder eller företagsobligationer min starka sida men känns inte som avkastningen är särskilt attraktiv SPPs har avkastat -0,51% senaste året och bästa som jag hittat på avanza var Skandia som avkastat 6,05% men då vill dom ha 1% i avgift...
   Men det kanske är nåt jag inte fattat..

   Radera
  2. Mmm,

   Jag tänkte så här, spritt ägande i räntepapper finns ju i fonder. Vad förväntar du dig "extra" från preffarna?

   Radera
  3. Jag räknar med en avkastning på ca 6% istället för att som nu har de liggande på ett konto utan ränta eller betala ett bolån som har väldigt låg ränta tack vare det allmänna ränteläget som verkar bestå ett bra tag till.
   Men tanken är inte bara att det bara ska vara preffar utan en kombination av det och vanliga aktier med en hög direktavkastning.
   Men det är nog inte omöjligt att det tittar in någon bredfond här också finns ju en del intressanta ETFer men tyvärr tycker jag det mesta verka handlas i dollar, själv hade jag gärna sett att det handlats i SEK för att slippa valutan.
   Men allt är i sin linda än så vi får se vad portföljen tar för väg.
   Långt och rörigt men jag hoppas du förstår något :)

   Radera
 2. Varför denna fascination för amerikanska bolag, de inhemska borde räcka mer än väl...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag har någon extrem fascination för amerikanska bolag, skulle nog snarare säga att den minskat de sista året.
   Men visst finns det bolag i USA som jag gillar som jag inte tycker det finns någon riktig motsvarighet till i Sverige. Men av mina ca 30 bolag som finns i portföljen 2 stycken amerikanska och ett kanadensiskt.

   Men jag håller med att det finns mycket fina svenska bolag och man skulle kunna få en fin portfölj även om man bara shoppade på den svenska börsen.

   Radera