söndag 31 mars 2013

Avtalspension

Blev tillräckligt gammal under förra året för att bli berättigad till avtalspension inom SAF-LO. Eftersom jag fyller år sent så blir det inte för många månader men jag fick i alla fall in 5994 SEK på Avanza som jag har valt att ha mina pengar hos. Egentligen vet jag inte om det var det billigaste men jag valde att använda Avanza då jag har resten av mina investeringar där och förhoppningsvis leder det till att jag kommer att lägga lite mer energi på att hålla koll på mina pengar och dess utveckling.

Får dock säga att vädjandet av bolag var väldigt enkelt. Började med att man fick hem papper från Fora. Sen kunde man logga in på deras sida där man valde vem man ville ha pengarna hos. Sen kom det uppgifter från Avanza men nytt kontonamn och lösenord. Då skickade jag ett meddelande till dem om att koppla ihop mina konton dvs det jag haft innan och det som Fora skapat och på någon dag var det löst och jag kunde använda mitt vanliga konto även för avtalspensionen. Ibland kan man bli lycklig när saker kan lösa på ett så enkelt sätt.

Gjorde ett ganska snabbt fondval för att få det gjort och ska väl gå igenom det lite mer när jag är mer motiverad. Men här kommer min valda fördelning just nu i alla fall:
- Danske Invest Sverige, 15%
- Avanza Zero, 25%
- Carnegie Emerging Markets, 10%
- Handelsbanken Nordiska Småbolag, 25%
- Skagen Global SEK, 25%
Skulle egentligen vilja ta tag i valen ordentligt direkt men jag har verkligen ingen ork just nu men får väl försöka motivera mig snart, skulle även behöva kolla igenom PPM-valen så det får väl bli en helg eller kväll rätt snart att försöka motivera sig att lägga någon timme eller så på det.

4 kommentarer:

 1. Jag har en enkel tumregel för fonder.

  Alltid AMF Pension och Didner & Gerge.

  AMF pension är ganska genomsnittliga men har klart lägre avgifter medan Didner & Gerge har genomsnittliga avgifter och en riktigt bra avkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får kolla lite närmare på dina förslag någon dag.

   Radera
 2. Din "tjänstpensionsplan" berättigar till fler förmåner än ålderspension, det kan vara värt att kolla på. Du kan tex. inom ditt område antagligen välja till eller avstå från familjeskydd och återbetalningsskydd och det har påverkan på din ålderspension (dina ålderspensionspremier).
  I övrigt ger lönedelar (inkl sem.ers) över 7,5 IBB/år (2014 = 426.750 kr) hela 30% mot "bara" 4,5% under, så varje krona över 7,5 ger alltså 30% i,st.f 4% vilket är en mycket stor skillnad.
  Och, det betyder vidare, försök alltid att få löneökning minst i takt med IBB's utveckling. Ha det som argument vid löneförhandling framöver. Du vill inte ha sämre avsättning framöver än IBB, tvärtom, högre.
  /AS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Familjeskydd och återbetalningsskydd har jag koll på. Men några 426 tusen lär jag inte tjäna så det är ingen idé att oroa sig för :)

   Radera