måndag 21 oktober 2013

Vad kostar det egentligen att byta ett tak

Eftersom jag själv tyckte det var svårt att hitta information om hur mycket ett tak byte skulle kosta på internet så tänkte jag göra en kort sammanställning här av vad det kostade för oss och lite uppgifter om taket osv. Förhoppningsvis kan det kanske hjälpa någon som funderar över ungefär vad det skulle kosta att byta taket på huset de är intresserade av eller hur mycket man behöver spara för att byta på huset man äger.

Ovan ser ni en bild av taket uppifrån. Som nu ser är det en utbyggnad på baksidan vilket gjorde att det blev en hel del plåtjobb eftersom det är ganska stora ränndalar och för att krångla till det extra mycket för plåtslagaren så kommer skorstenen upp i den vänstra rändalen. Den lilla fliken som sticker ut där nere är ett litet tak som sticker ut över trappan som inte har med det stora taket att göra men även här las det ny papp och nya plåtjobb runt om.
I samband med tak bytet togs det gamla expansionsröret som tillhört oljepannan som inte finns kvar också bort.

Om huset:
Ligger i en småstad med ca 15 000 invånare och relativt nära en lite större stad
Byggt under 1960-talet
Takyta ca 155 m2 (boyta 111 m2)
Platt terräng runt huset samt relativt låg lutning på taket (om det nu påverkar något)

Det som in gick i priset var:
*Byggställning och all dokumentation
*Rivning och bortforsling av det gamla taket
*Nytt underlagstak (papp), läckt och nockreglar samt nya pannor (betong, svarta)
*Nock tätning och fågellist
*Skorstensbeslag och ränndalar, ny inklädnad av samtliga genomföringar (4 små, 1 stor), nya vindsskiveplåtar, takstege samt taksäkring
*Nya hängrännor och stuprör med renstrattar i svart
*Slutavstädning

Pris
140 000 SEK inklusive moms.
40 000  av detta är materialkostnad som ej går att göra rotavdrag på.
Så efter rotavdrag så blev det 90 000 SEK kvar att betala.

Så firman vi anlitade skötte allt som hade med takbytet att göra, det enda vi behövde göra var att se till att de hade tillgång till el och vatten samt att betala fakturan. Och gnälla lite när det inte tog bort pallarna från trädgården som takpannorna kom på, men när jag ringde och sa att jag inte betalade innan de var bort så kom de morgonen efter innan sju och plockade bort dem. Gissar på att de helt enkelt glömt bort dem.

Är det något mer som någon undrar så är det bara att fråga. Tak bytet beställdes i maj 2013 och utfördes under september 2013.

4 kommentarer:

 1. Intressant inlägg! Jag som aldrig ägt hus men som på sikt kanske kommer att göra det uppskattar liknande inlägg där man som novis kan få en uppfattning kring prisbilden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det är fler som ar nytta av det. Eftersom jag saknade lite information om det själv när vi köpte hus tyckte jag det var perfekt läge och skriva om det och kanske hjälpa någon som är i den sitsen nu.

   Radera
 2. Vad hade ni för tak tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låg ett tak med vanliga betongpannor och svarta plåtarbeten så det var ett byte rakt av mer eller mindre.
   Enda förändringen är att tillgången till skorstenen förbättrades med lite nya steg.

   Radera