måndag 19 januari 2015

Skuld och Räntekvot (Uppdatering)

Som ni kanske har märkt så tycker jag alltid det är roligt att räkna på olika saker för att uppmuntra mig själv att vi faktiskt närmar oss en punkt där vi kan känna oss trygga med den belåning via har och på längre sikt kunna bli skuldfria och samtidigt ha en buffert som kan skyddas om mot eventuella motgångar som man kan stöta på i livet.

Efter som vi inte har haft några ändringar när det gäller våra grundlöner och inte heller betalt av något med på våra lån så ser siffrorna för det ut som i tidigare inlägg:
Skuldkvot: 163,16%
Räntekvot: 5,66%
Räntekvot (efter ränteavdrag): 3,96%

Men räknar man mot våra totala löner för 2014 så blir siffrorna lite annorlunda. Inom parentes kan ni se samma uträkning fast mot de totala lönerna för 2013.
Skuldkvot: 144,30 (165,03%)
Räntekvot: 5,01 % (5,80%)
Räntekvot (efter ränteavdrag): 3,51% (4,06%)

Tycker det känns bra att räkna mot grundlönerna för då får man en liten extra marginal som alltid är uppskattad. Såna här inlägg får till och med frun att bli lite extra intresserad. Med lite tur får frun sin löneförhöjning i tid som vanligt och jag kanske kan få både den för 2014 och 2015 under våren och då kan vi förhoppningsvis putsa till siffrorna ytterligare. Lånen kommer vi som jag sagt tidigare kunna påverka än på ett tag. Det med minst bindningstid kvar här bundet i ytterligare 5 år. Ibland kan jag ångra att vi banden dem så långt tid som vi gjorde när vi köpte huset med tanke på hur räntorna ser ut men samtidigt så har vi i ett historiskt perspektiv låg räntor och vi kan sova gott om nätterna då vi vet exakt vad vi ska betala varje kvartal och behöver inte oroa oss för politikerna idéer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar