lördag 20 oktober 2012

Rapport Fortum

Igår släppte Fortum sin rapport för tredje kvartalet 2012. Rapporten var sämre än vad analytikerna hade väntat sig trots detta stannade kursen på plus när börsen stängde igår eftermiddag, så man får gissa på att marknaden redan ansåg att det låg inräknat i kursen. Personligen tycker jag inte att det är så lustigt att resultatet är sämre med tanke på det mycket låga elpriset och en vikande konjunktur, men man vet ju aldrig hur marknaden reagerar.

Frågan är bara hur det kommer att påverka det kommande kvartalen. Kommer vinsterna att fortsätta sjunka tills konjunkturen vänder? I så fall kan man fråga såga om Fortum kan fortsätta att dela ut den fina summan om 1 Euro/aktie. De senaste 5 åren har man delat ut mellan 50 och 77% av vinsten. Skulle vinsten för 2012 stanna på till exempel 1,20 Euro (den rullande vinsten på 12 månader är 1,38 Euro i dagsläget) skulle Fortum behöva dela ut 83,3% av vinsten för att det skulle bli 1 Euro/aktie.

I övriga så var det nog inte så mycket som jag reagerade på. Den stora nyheten om man ska ta något är det stora effektivitetsprogrammet som Fortum ska starta. Målet är att förbättra kassaflödet med över 1 miljard Euro under 2013-2014. Detta ska ske genom att man minskar investeringarna med mellan 250 och 350 miljoner Euro, avyttringar av tillgångar som inte tillhör kärnverksamheten ska inbringa cirka 500 miljoner Euro och minskning av fasta kostnader.

Tanke är att det inte ska drabba personal utan de eventuella personalminskningarna ska kunna ske genom naturliga avgångar. Det är nog skönt att höra för alla anställda med tanke på alla varsel som sker här i Sverige bland annat nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar