fredag 26 april 2013

Trustbuddy!

Funderade för länge sedan på att låna ut pengar via Trustbuddy men det föll på att jag var för feg och inte kände mig riktigt trygg. Sen kom nästa omgång för någon/några månader sedan när flera bloggar skrev om bolaget och provade att sätta in pengar, men även den gången fegade jag ur.
Men nu när man kan läsa att det verkar gått bra för de flesta som fått en fin avkastning så bestämde jag mig för att jag också skulle starta ett litet test. Så igår eftermiddag satte jag in hela 2500 SEK.

Vet egentligen inte om det är rätt för mig med min lätt nervösa ådra när jag inte kan kontrollera allt själv men samtidigt så blir det ett spännande experiment som inte skulle påverka min ekonomi nämnvärt om den gick åt pipan. Även om man inte skulle få de 12% ränta som de skriver utan 4% så är det fortfarande en betydligt mycket bättre ränta än vad man får på ett vanligt bankkonto.

Så nu håller jag tummarna för att jag lånar ut till "bra" låntagare som är pålitliga och inte betalar tillbaka lånen inom 14 dagar.

15 kommentarer:

 1. hej! har själv sparat hos TB sedan Dec 2012 och tycker det fungerar utmärkt, de gånger jag haft frågor till supporten har jag fått svar oftast inom 40 min, vilket jag tycker är helt Amazing.

  jag är lånegivare i både sverige och norge där jag har placerat ca 300k och 55k i norge,
  i sverige har jag ca 13,85% i ränteintäkter sedan start. Drar in ca 4500-5000 månaden på räntan där och har endast en "förlust" på 25 sek. Som jag har försått så får alla långegivare dela på alla förluster som uppstår även om det inte va ditt lån i praktiken som gick dåligt, och lånet delas då upp så att de som har mycket ränteintäkter får ta en större del av förlusten så att småspararna inte ska påverka så negativt, upplever att det finns fler "dåliga" lån i norge då jag har en förlust där på 38 nok och en vinst på 3300 nok om man jämför med sverige dvs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, så mycket hade jag aldrig vågat placera där men sen har jag inte så mycket pengar heller :)

   Radera
 2. Är lite avståndstagande mot sådana lån rent moraliskt men kanske inte borde va det när jag inte har några problem med att spekulera på börsen där andras förlust blir min vinst. Några egna tankar kringmoralen i dina lån och ditt sparande?

  PS:
  vad heter ditt blogg utseende? Försöker fortfarande hitta något som jag gillar.

  http://landormaiar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger så är nog att spekulera på börsen och investera i bolag där lika omoraliskt. Jag har svårt att se att det är med "omoraliskt" att låna ut pengar via trustbuddy än att äga aktier i tex Telia (mutor), klädbolag (som köper in produkter i låglöneländer med usla villkor) eller ett medicinbolag (vars produkter används på ett ej avsett sätt vid tex avrättningar)... Men det är alltid en frågeställning som ligger i bakhuvudet..

   Radera
 3. Om man hela tiden ska tänka "moraliskt" korrekt så har man inget att göra på börsen/alternativa investeringar. Se bara på H&M osv. Sedan så bidrar man ju också med en tjänst då ca 20% av låntagarna uttnyttjar gratisperioden, dvs tar ett microlån gratis. och då slipper de onödiga kostnader, jämfört med att låna hos andra kreditbolag. Jag ser det som en Win-Win situation jag hjälper några med ekonomiskt stöd samtidigt som jag får en bra avkastning helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Det är en intressant fråga om moral i affärer. Jag är inte helt främmande för att det kan vara en bra kompletterande strategi i en portfölj då de som är moraliskt tveksamma är enligt börsen också mer risk/möjlighet.
  Som en som försöker minska riskerna i min portfölj kan det vara en vägledning utan att moralisera över dem som har andra strategier.

  SvaraRadera
 5. Hej kan bara instämma, sparat i trustbuddy sedan Oktober och snittar på ca 1.5-2 % per månad. Svenska marknaden har jag mest på och den verkar bäst. Har även köpt aktier i bolaget som stigit från 60 öre till 1.10.

  Magnus

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Sitter själv och funderar lite på Trustbuddy, både aktieinnehav och själva lånedelen.
  Tycker man har lyckats om man jämför med det nerlagda Loanland där man hade problem.
  Hur ser ditt innehav ut nu jämfört med de 2500 du satte in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästa 2700... Tänkte jag skulle skriva ett litet inlägg om det om någon vecka när det gått 3 månader.

   Radera
 7. Sparat där sedan 2011. Fantastisk avkastning i början, precis som ni vittnar om som just börjat spara.

  I år har jag bara 4,5 % hittills (19 aug) vilket får mig att tro att de belönar kraftigt först för att därefter bromsa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har satt in ett mycket stort belopp,fick bra ränta första året men sämre påföljande år. Nu 2014 de första 3 månaderna ligger räntan på 1,54% . vilket ju är betydligt lägre än de 12% som utlovats.Man blir något konfunderad!

   Radera
 8. Saken är den att när pengarna sätts in så lånas de ut till kanske 100st låntagare. Vissa av dessa låntagare kan/vill inte betala tillbaka pengarna så de blir låsta i ca ett år tills de blir registrerad som en förlust om kronofogden går bet och kan därför inte lånas ut i snabb takt igen, dvs totala räntan sjunker. Detta är helt normalt och det är därför TB räknar med att pengarna ska lånas ut 1 gång per år=12% ränta. Första året lånas större delen av pengarna ut 3-4 ggr, jag själv låg på 23% ränta första året men nu ligger jag runt 12% i Sverige. Sen måste vi också räkna med att skatt numera dras direkt på räntan, dvs mindre pengar att låna ut och få ränta på. Men du slipper bry dig vid deklarationen om du bara har kapital i Sverige.

  SvaraRadera
 9. Bra magkänslat =).

  Onekligen ett bra exempel på att man inte vill lämna sina pengar hos någon med tvivelaktig etik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :D
   Ännu skönare är att jag plockade ut det lilla jag satte in sommaren -14...

   Radera