tisdag 7 januari 2014

Topplånet är borta!

Nu kan vi bocka av en punkt på vårt mål här hemma för 2014. Idag pratade jag med banken och vi löste topplånet. Riktigt skönt att bli av med det. Nu har vi lån på huset som motsvarar 75% av inköpspriset, lånen är bundna under flera år framöver så vi kommer inte kunna betala av mer de närmaste åren. Tanken är att när det första lånet går ut så ska det läggas till en amortering på det.

Så nu är det bara att kämpa på med sparandet igen för nu vill vi göra lite större renoveringar på huset de närmaste åren. Saker som jag tänker på är fönster, dränering, rör, kök, toa i källare, gillestuga och sen självklart den vanliga målningen och tapetseringen. Så som ni förstår så behöver vi spara en del.

Nu till några rätt meningslösa siffror. Men ändå motiverande då man ser att de sjunker efterhand. Här kommer vår skuld- och räntekvot räknat mot våra grundlöner men då har jag fortfarande inte fått löneförhöjningen för förra året än så riktigt bra blir det inte.
Skuldkvot: 176,90%
Räntekvot: 6,22%
Räntekvot (efter ränteavdrag): 4,35%

Räknar man istället på snittlönen som vi fått sedan vi började med vår gemensamma ekonomi i juni så blir siffrorna som följer:
Skuldkvot: 165,03%
Räntekvot: 5,80%
Räntekvot (efter ränteavdrag): 4,06%

Känns fortsatt stabilt, kommer inte ihåg vad riksbanken hade för nivå man skulle ligga under men jag tror vi klarar oss i alla fall. Jobbar vi bara på med de sista slantarna på billånet som det är cirka 14 månader kvar på så ser det snart ännu bättre ut. Kanske blir så att vi löser det lite i förväg också om det sparas bra nu i början av året, hade varit skönt att bli av med det också. Sen kan man lägga pengarna på renoveringar och investeringar.

7 kommentarer:

 1. Dom flesta banker låter en amortera en del av sina bundna lån fast de inte har löpt ut.
  Läste en artikel i di eller om det var placera ang detta. Ringde direkt min bankman för att få detta bekräftat. Han sa att Handelsbanken kunde tillåta 10% i amortering på det bundna, man fick dock inte amortera det som en klumpsumma.
  Nu ser ju jag att du har en del annat att lägga pengarna på, men du kanske inte visste detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det var ett bra tips! Jag frågade det i samband med att vi tog lånen och då sa hon att det inte gick.
   Men om man pratar lite med dem så kanske det går att fixa. Jag skulle utan problem kunna lägga den tusenlappen vi lagt på topplånet på att amortera lite på något av de två topplånen.

   Men som sagt det finns lite annat att lägga pengarna på också så det är ju inte hela världen. :)

   Radera
  2. Sökte lite på det så det verkar ju inte vara några problem om man skulle vilja.

   "Vi vill underlätta för våra kunder att amortera eftersom vi tycker att det är bra att skuldsättningen går ner. Därför införde vi i början av 2013 möjligheten att extraamortera 20 procent av lånet varje år utan ränteskillnadsersättning, säger Swedbank presschefs Anna Sundblad."

   Radera
 2. Gött! Skönt att slippa topplånet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart en befriande känsla. Nu kan ju värdet på huset sjunka en hel del utan att man har lån på mer än värdet också.

   Radera
  2. Är inte riktigt där än, även om jag nu inte har ett "topplån" till hög ränta men måste vara en skön känsla att tagit sig över första hindret.

   Mvh

   Mvh

   Radera
 3. Handelsbanken erbjöd "bara" 10%. Som tur är så har jag bara ett år kvar på mitt bundna...

  SvaraRadera