måndag 2 juni 2014

Tjänstepensionen

Då fick man ett brev i brevlådan från Fora att det inte längre går att ha Avanza som val för tjänstepensionen. Känns ju helt lysande att man ska behöva välja ytterligare ett bolag för sina pengar som man måste hålla reda på. Valde att gå över till Avanza för något år sedan och har aldrig haft så bra koll på min tjänstepension tidigare. I för sig har största delen varit placerad i Avanza Zero men det är ju billigt och bra när man har många år kvar till pension.

Men i vilket fall som så har man ju inget att välja på så det är ju bara att bita i det sura äpplet och försöka välja ett nytt bolag. Försökte göra ett excel-dokument så jag kunde få en överblick men jag måste ha missat något men det är ju nästan omöjligt att jämför de 10 bolagen som man kunde välja på om man ville ha en fondförsäkring. Men om man lyckas lista ut så man kommit fram till vad det är för avgift och vad det kostar att flytta sin pension så kommer nästa bekymmer.
Hur gör man för att lyckas jämföra fondutbudet? Alla stora bolag kör ju med sina egna fonder och de fonderna jag vill ha finns inte alls eller är det något enstaka bolag som har kanske en av de fonderna och ett annat bolag en.

Till slut valde jag Folksam. Vad jag förstod var det i alla fall gratis att flytta sina pension när man hade dem och avgifterna var inte högre än någon annan.

Men finns det någon här inne som förstår sig på det hela så får ni gärna förklara det hela för mig! Jag är ansluten till SAF-LO.

7 kommentarer:

 1. D enda jag förstår är att den msrknaden är odynamisk. Man får inte välj den produkt man vill o det är inte sällan man sitter fast i dåliga avtal. Riktigt dåligt mao

  SvaraRadera
 2. Jag sitter i samma situation. Jag har fått hem brev från Fora också att välja ny aktör för mina SAF-LO-pengar. Jag flyttade precis som du nyligen till Avanza också och tycker det är skitbra och flyttade ifrån AMF. Jag skulle mer än gärna stanna kvar hos Avanza trots att diverse rabatter kan försvinna då jag tror att jag kan göra bättre affärer via Avanza och hela deras fondutbud än hos AMF och det ynkliga utbud och med rabatt kanske vissa bättre kronor i avgifter. Hoppas verkligen detta blir ändring på framöver.

  Jag vet inte var jag ska gå nu tyvärr men får väl sätta in mig i det snart, igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja håller med. Behåller de pengarna som redan finns på Avanza men de nya insättningarna får gå in på Folksam tillsvidare.

   Radera
 3. Samma dilemma för mig, låter dock mina "gamla" pengar sitta kvar hos Avanza och valde Folksam-LO för nya avsättningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då gör vi exakt samma. Bara hoppas att vi gjort ett bra val :)

   Radera
 4. Jag använder twoships tjänst, ja den är anpassad till PPMs fonder men man får en tydlig bild av placeringarna och ser om det är indien, räntepapper eller hedgefonder- Bear/Bull satsningar, dvs följa placeringsmönstret för att hitta likvärdigafonder.

  SvaraRadera