onsdag 30 januari 2013

Köp av Fortum!

Trots att jag tidigare tvekat och haft mindre funderingar på varför kursen i Fortum har gjort som den gjort den sista tiden så valde jag att dubbla mitt innehav i Fortum under dagen. Så numera är mitt innehav i Fortum det största i portföljen, frågan är om det fortfarande är det efter rapporten imorgon. Men eftersom jag tror på Fortum på längre sikt och tror och hoppas att Fortum är ett långsiktigt innehav i min portfölj så anser jag att det är värt att ta risken att köpa in sig och eventuellt drabbas av ett ras imorgon på grund av en sämre rapport då jag är övertygad om att det eventuella tappet kommer att tas igen många gånger om längre fram i tiden. Och det kan fortfarande vara så att Fortum överaskar på ett positivt sätt, även om jag är tveksam med tanke på hur kursen har rört sig på slutet.

Priset stannade på 13,49 Euro och valutakursen senast jag kollade, var en euro för 8,62 SEK. Så detta kommer justera upp mitt genomsnittliga pris inklusive courtage med ca 2 kronor om jag räknat rätt. Även om utdelningen skulle sänkas till 0,7 Euro så ger det ändå en mycket god direktavkastning på ca 5% räknat på nuvarande kurs.

Nu ska jag släppa börsen för dagen och hoppas att Fortum kommer med en helt okej rapport imorgon så kursen ligger still. Vill inte ha ett ras men heller inte en raket ifall det känns som det är läge att öka. Men självklart är jag medveten om att det är en risk att köpa aktier precis innan rapport då bara en ytterst liten del ny information kan få en aktie och skjuta iväg åt valfritt håll.

Vad tycker ni, var det dumdristigt eller helt okej att öka i Fortum dagen innan rapport?

8 kommentarer:

 1. Två ord: lågt elpris ;-)

  Forwardpriset på el för 2014 ligger bara på drygt 35 EUR/MWh och den Nordiska konjunkturen är inte på topp samtidigt som kärnkraften fungerar bra och vindkraften bidrar mer och mer (ungefär 7 TWh eller 5 % av total elproduktion förra året).

  Däremot tror jag tror det var helt okej att öka. Allt under 15-16 euro är billigt för Fortum förutsatt att inte Rysslandssatsningen havererar fullständigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elpriset får gärna pressa ner Fortum lite mer så jag får chansen att fylla på lite mer under våren :)

   Radera
 2. Jag kan inte uppskatta vad rapporten kommer att innebär, men jag tror att analytiker har lätt för det eftersom det är ganska lätt att räkna fram pga av el priset. Inte som andra företag där det kan bli svårt att uppskatta försäljning av en konsument produkt. Därför tror jag inte att rapporten kommer att innehålla något oväntad och aktien kommer inte att reagera mycket.

  Däremot tror jag att en allmän rekyl på börsen är nära till hands (hoppas). Vet inte om Fortum dras ner pga av det, eller upp pga av sin defensiv natur. Därför avvaktar jag.

  Sen är det så att 5% är inte fel, men det finns andra bra bolag som har gått upp väldigt mycket men ändå ger bättre direkt avkastning än 5%. Varför inte mer Bilia om man tror att konjunkturen snart blir över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Bilia känns dyrt. Och framför allt nu när jag fortfarande inte är säker på att de fått fart på servicesidan som man skulle vilja. Men samtidigt så levereras det mer eller mindre alltid en fin utdelning från Bilia vilket alltid är trevligt.

   Radera
 3. Rapporten blev positiv ju :) Bra köp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra köp.. Men man får ju tacka turen för att det kom en bra rapport. Verkligen inget jag räknade med.

   Radera
 4. Ännu en bloggare som köper Fortum! Halva aktiebloggsverige är fortumägare nu. Vem var det som drog igång den här snöbollseffekten? Kul är det!

  Bra företag och bra köp för övrigt, kanske är därför det är poppis ;).

  Mvh,
  Snaljapen.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan undra vem som drog i gång det men jag tycker det på gått hela hösten.. Man får kanske passa på att öka lite mer senare under våren.

   Radera