fredag 17 augusti 2012

Analys av Hufvudstaden

Denna gång är det Hufvudstaden som jag har kollat närmare på. Ett bolag med en rik och intressant historia som funnits under många år. Jag har använt mig av årsredovisningen för 2011 samt Q1-rapporten för 2012. Q2-rapporten släpper Hufvudstaden den 23 augusti. (Utförd 20120815)


Om bolaget:
Hufvudstaden är ett anrikt bolag men en fin historia. Ursprungligen bildades bolaget redan 1915 av Ivar Kreuger och var en del av hans imperium. En intressant fakta är att av de 40 fastigheterna som bolaget ägde 1919 så finns 8 fastigheter kvar i portföljen idag också, det tycker jag att man kan kalla ett långsiktigt tänk. I övrigt finns det självklart hur mycket intressant historia som helst om bolaget med tanke på hur länge det funnits och hur mycket olika projekt bolaget har varit inblandad i under alla år.

Om vi tittar på beståndet i nutid så ser man att bolaget att koncentrerat sitt fastighetsbestånd till kommersiella fastigheter i centrala Stockholm och Göteborg.

Mina krav:
1. Stabilt företag med tillräcklig storlek. Resultat: Ja
Grundat ursprungligen av Ivar Kreuger 1915. På börsen sen 1938 och är noterad på Large Cap Norden.

2. Tillräcklig storlek på sin marknad. Resultat Ja
Marknaden som bolaget jobbar på är Stockholm och Göteborg och man sitter med en fastighetsportfölj värd cirka 22 miljarder.

3. Stabil vinst och intjäningstillväxt. Nja
Hyfsad intjäningstillväxt. Men förlust både 2008 och 2009. Det är på gränsen till ett Nej men jag är snäll och sätter ett Nja då det ändå var en väldigt turbulent tid på marknaden.

4. Stabilt ROE. Nja
Trots förlust två år i rad så når man nästan upp till 8%.

5. Är ej beroende av yttre faktorer eller nya produkter. Ja
Inte värre än för något annat fastighetsbolag.

6. Stabil utdelning. Ja
Utdelningarna har stigit under hela 2000-talet och det har varit utdelningar varje år. Det har även varit extra utdelningar två år, dels 2004 med 2,70 SEK och 2006 med hela 10,00 SEK.

7. P/E. Ja
Nu har bara Q1-rapporten för 2012 kommit (Q2 20120823) men resultatet där var något bättre än 2011. Jag uppskattar där med att bolaget ska klara att leverera en vinst på 6 SEK för 2012 och med ett aktiepris på 82 SEK så får vi ett P/E på cirka 13,5 som är helt okej.

8. Soliditet/Skuldsättning. Ja
Ser mycket bra ut med ett fem års snitt på soliditeten på över 55% och inget år under 54%.

9. Bra ägarbild. Ja
Lundbergs äger över 46% av kapitalet och över 87% av rösterna. Tycker det också känns som en bra och stabil ägare.

10. Trovärdig företagsledning. Ja
Kan inte hitta något att anmärka på.


Resultat: 8 Ja, 2 Nja, 0 Nej

Slutsats:
Hufvudstaden presterar bra och har en intressant portfölj med två intressanta marknader som de jobbar på. Det känns som ett lite tråkigt bolag som är stabilt och leverera men det händer inte så mycket mer. Samtidigt är det inriktade på två stora och stabila marknader där de också som jag ser det verkar ha ett gott rykte. Troligen kommer bolaget att leverera ungefär samma resultat och utdelningen i framtiden kommer nog att ligga stabilt och bra. Ett stort plus om man väljer att investera i Hufvudstaden är bolagets stabila ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar