onsdag 1 augusti 2012

Analys av NCC

Då avslutar jag analysen av de tre stora byggjättarna i Sverige genom att kolla närmare på NCC (utförd 20120729).
Om bolaget:
NCC bildades 1989 efter en fusion av JCC och ABV. 1997 var det dags för nästa fusion denna gången med Siab.

NCC har Norden som huvudmarknad men har även viss verksamhet i Tyskland och Baltikum.

Stora konkurrenter för NCC i Sverige är framför allt Peab och Skanska.

Mina krav:
1. Stabilt företag med tillräcklig storlek. Resultat: JA
En fusion 1989 bildade NCC och samma år börsnoterades företaget. Aktien återfinns på Large Cap Norden.

2. Tillräcklig storlek på sin marknad. Resultat Ja
NCC är en byggjätte och ett av Nordens största byggföretag.

3. Stabil vinst och intjäningstillväxt. Nej
Förlust både 2001 och 2003 även om det ser stabilare ut nu. Intjäningstillväxten har förbättrats helt okej om jag fått alla siffrorna rätt och uppfyller helt klart mina krav.

4. Stabilt ROE. Ja
Strax över 20 på 5-års snitt men endast 15 2011.
5. Är ej beroende av yttre faktorer eller nya produkter. Nej
Går ekonomin dåligt och företagen inte gör lika stora vinster och håller hårdare i sina slantar så drabbar det alla byggbolag och där ingår NCC. En svagare ekonomi märks väl på NCCs resultat.

6. Stabil utdelning. Ja
Utdelning under åtminstone hela 2000-talet även om den varierat en del. Dock bra med utdelning båda förlust åren 2001 och 2003.

7. P/E. Ja
Har även för NCC räknat med en försiktig vinst i framtiden. PÅ NCC har jag räknat med en framtida vinst på 10 SEK och med dagens krus på ca 130 SEK ger det ett helt okej P/E på 13.

8. Soliditet/Skuldsättning. Nej
Svagare och framför allt ojämnare soliditet än Peab och Skanska. 5-års snitt på 22% men det varierar kraftigt. Klarar inte heller Grahams krav på Tillräcklig Finansiell Styrka men det har ingen av de tre byggjättarna gjort.

9. Bra ägarbild. Ja
Nordstjerna har funnits med från starten och äger 23% av kapitalet men har över 65% av rösterna.

10. Trovärdig företagsledning. Nja
Om den nuvarande ledningen kan jag inte hitta något på en snabbsökning. Men NCC har haft bekymmer med fukt på sina nya byggen tidigare vilket skapade mycket negativa rubriker för några år sedan. Sen har de tidigare varit inblandade i en del karteller med bland annat Skanska. Jag vill se ytterligare några år utan denna typen av rubriker innan det blir ett "Ja" här.


Resultat: 6 Ja, 1 Nja, 3 Nej

Slutsats:
NCC är som de övriga ett stort och stabilt företag med den bästa direktavkastningen just nu. NCC känns i det stora hela som ett stabilt företag. Om jag skulle välja så tror jag dock att jag föredrar både Peab och Skanska men jag återkommer med mina tankar och jämförelser mellan bolagen lite senare.

Resultatet för första kvartalet 2012 så helt okej ut. Men innan man uttalar sig för mycket om året vill jag nog se nästa kvartalsrapport som dyker upp i mitten av augusti.

Senare i veckan kommer det en sammanställning av analyserna av de tre byggjättarna.

3 kommentarer:

 1. NCC var dagar från att gå i konkurs i början av 90 talet. Jag såg det själv från insidan. Passade då på att köpa så många NCC aktier jag hade råd med. Sålde dem allt för tidigt men gjorde 4-5 ggr insatsen...

  Massproduktion av fuktskadade hus, hur kan det slå mot NCC?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I början av 90-talet var jag knappt född så det är inget jag minns där emot så har man ju fått höra om många mindre bygg bolag som försvann.

   Det jag menar med de fuktskadade husen är att jag personligen tycker att det sköttes på ett dåligt sätt i den staden jag bor i.
   Sen om jag förstått det rätt så löstes det men jag personligen tycker det löstes på ett alldeles för utdraget sätt.

   Sen sitter ju inte jag mitt i det utan mina uppgifter kommer ju från tidningar och är andra hands uppgifter så självklart kan de vara vända åt det mer negativa hållet. Men som jag ser det borde det ha kunnat lösas på ett smidigare och bättre sätt utan en massa negativa uppgifter.

   Radera
  2. Nu fattar jag inte hur man redigera sin kommentar här så det får bli en ny.

   Vad är din åsikt om t ex NCC fuktproblem? Påverkar det din syn på bolaget eller är det inget du lägger någon vikt vid?
   Själv har jag insett att många företag har sina egna problem liknande detta så det kanske inte är något man ska bry sig om då det ganska snabbt faller i glömskan. Eller hur tänker du när du kollar närmare på ett företag angående såna typer av händelser?

   Är tacksam för svarar från alla som har en åsikt om detta :)

   Radera